اعطای نمایندگی گروه صنعتی اروم ماشین صنعت پیمان گستر
ارومیه، شهرک صنعتی کریم آباد

طرح و فرآیند اصولی امحاء زباله های شهری بخش دوم

طرح و فرآیند اصولی امحاء زباله های شهری بخش دوم

امحاء زباله های شهر، در نشريات و كتب از تعاريف و طبقه بندي‌هاي مختلفي براي توضيح اجزاء مواد زايد جامد شهري استفاده شده است. تعاريف ارائه شده در زير مي‌تواند به عنوان يك راهنما براي شناسايي اجزاء مواد زايد شهري مورد استفاده قرار گيرد.

زايدات غذايي
به قسمت فسادپذير زباله كه معمولا از زايدات گياهي، تهيه و طبخ و يا انبار كردن مواد غذايي به دست مي‌آيد، اطلاق مي‌شود. كمّيت پس مانده هاي غذايي در طول سال متغير بوده و در ماه هاي تابستان، كه مصرف ميوه و سبزي بيشتر است، به حداكثر مي‌رسد. پس مانده هاي غذايي مهمترين قسمت زباله است، چرا كه از يك سو به دليل تخمير و فساد سريع، بوهاي نامطبوع توليد كرده و محل مناسبي براي رشد و تكثير مگس و ساير حشرات و جوندگان است و از سوی دیگر به دلیل قابلیت تهیه کود از آن (کمپوست) حائز اهمیت است. قابل ذکر است که میزان پس مانده های فسادپذیر در زباله های شهری ایران بین 35 تا76 درصد گزارش شده است.

 

طرح و فرآیند اصولی امحاء زباله های شهری بخش اول

آشغال
به قسمت فساد ناپذير زباله به جز خاكستر گفته مي‌شود. آشغال در زباله معمولا شامل كاغذ، پلاستيك، قطعات فلزي، شيشه، چوب و موادي از اين قبيل مي‌شود. آشغال را مي‌توان به دو بخش قابل اشتعال و غيرقابل اشتعال تقسيم کرد.

خاكستر
باقيمانده حاصل از سوزاندن زغال، چوب و ديگر مواد سوختني كه براي مقاصد صنعتي، پخت و پز و يا گرم كردن منازل بكار مي‌رود گفته مي‌شود.

زايدات ناشي از تخريب و ساختمان سازي
به زايدات حاصل از تخريب ساختمان، تعمير اماكن مسكوني، تجاري، صنعتي، و يا ساير فعاليت‌هاي ساختمان سازي اطلاق مي‌شود.

زايدات ويژه
اين قسمت از زباله ها شامل مواد حاصل از جاروب كردن خيابان‌ها و معابر، برگ درختان، اجساد حيوانات مرده و موادي كه از وسايل نقليه به جاي مانده است مي‌شود.

 

سوزاندن (Incineration)
در ايران با توجه به كيفيت زباله هاي شهري كه بهره وري بازيافت و كودسازي در آن‌ها زياد است و نيز با عنايت به وجود زمين‌هاي باير و فراواني كه در اطراف شهرها تناسب خاصي براي دفن بهداشتي زباله دارند، سرمايه گذاري در جهت احداث كارخانه هاي زباله سوز، توصيه نمي‌شود. اما از آنجا كه آلودگي بيولوژيكي و عفوني زباله هاي بيمارستاني معمولا بيش از انواع ديگر زباله است، كارشناسان، بهترين روش براي دفع زباله هاي مراكز درماني را سوزاندن در كوره هاي زباله سوز، توصيه كرده اند. ضمنا محاسن و معايب سوزاندن زباله با دستگاه هاي زباله سوز به شرح زير خلاصه مي‌شود:

محاسن
– اين روش موثرترين روش دفع زباله است كه در مقايسه با ساير روش‌هاي دفع به زمين كمتري نياز دارد. خاكستر باقيمانده به علت عاري بودن از مواد آلي و باكتري‌ها از نظر بهداشتي مخاطره آميز نبوده و قابل دفن است.
– آب و هوا و تغييرات جوي تقريباً تاثير مهمي در اين روش ندارد.
– سوزاندن زباله در دستگاه هاي زباله سوز منافع جنبي نظير استفاده از حرارت ايجاد شده براي گرم كردن بويلرها و در نتيجه توليد انرژي بهره دارد.

معايب
–  اين روش در مقايسه با ساير روش‌ها به سرمايه گذاري و هزينه اوليه بيشتري نياز دارد.
–  اين روش ايجاد بو، دود و آلودگي هوا مي‌نمايد كه عموماً مورد اعتراض مردم است.
–  به پرسنل كارآزموده و افراد مجرب براي بهره برداري و نگهداري از دستگاه هاي زباله سوز نياز است.
–  هزينه نگهداري و تعميرات در اين روش بيش از ساير روش‌هاي دفع زباله است.
–  اين روش براي دفع مواد زايد خطرناك نظير مواد راديواكتيو و مواد قابل انفجار روش مناسبي نيست
لازم به توضیح است که با گسترش مطالعات در این زمینه، هم اکنون خطرات بالقوه کوره های احتراقی شناخته شده است و جنبش گسترده ای برای مقابله با این موضوع به راه افتاده است بطوریکه در سالهای اخیر موضوع سوزاندن زباله های بیمارستانی بکلی منتفی بوده و سایر روشهای بیخطر سازی نظیر اتوکلاو کردن، هیدروکلاو، مایکرو ویو و روشهای شیمیایی جایگزین روش سوزانیدن پسماندهای عفونی شده اند..

     درخصوص زباله های شهری نیز در مواردی که سطح آبهای زیرزمینی بالا بوده و امکان دفن بهداشتی وجود ندارد از دستگاههای زباله سوز ویژه با درجه حرارت بالای 1000 درجه سانتیگراد و تحت شرایط کنترل گازهای آلاینده های خروجی با عملیات فیلتراسیون مناسب، بهره برداری میشود. از این تکنولوژی در استانهای ساحلی کشورمان نظیر گیلان، مازندران و هرمزگان استفاده میشود.

 

امحاء زباله های شهر
امحاء زباله های شهر

 

عوامل موثر در تهيه كود از زباله
–  رطوبت توده كمپوست بايستي بين 50 تا 60 درصد باشد.
– تامين اكسيژن مورد نياز براي تجزيه مواد (هوادهي) .
– درجه حرارت مورد نياز براي تجزيه مواد حدود 60 درجه سانتي گراد است.
– همگن بودن مواد به منظور كنترل عمل تجزيه .
– تنظیم نسبت C/N  این نسبت باید حدود 30 باشد
– ابعاد و قطعات موادي كه بايد تجزيه گردند هرچه كوچكتر باشد، مجموع سطح آن‌ها بيشتر شده و در نتيجه سطح تماس آن‌ها با ميكروارگانيسم افزايش مي‌يابد.

اصول كار در تهيه كود از زباله، هوادهي متناوب موادي است كه از آن‌ها كمپوست تهيه مي‌شود. هوادهي علاوه بر تامين اكسيژن مورد نياز براي تجزيه مواد، باعث افزايش درجه حرارت، كنترل مگس و بوهاي ناهنجار و در نهايت تسريع در عمل تجزيه مواد مي‌شود. در تهيه كود از زباله، دفع مواد غير قابل كمپوست، جداسازي مواد غيرقابل كمپوست، ميزان نياز به كمپوست، و نحوه كاربرد آن، توليد بو و كنترل آن، جنبه هاي بهداشتي و قيمت تمام شده كمپوست همگي فاكتورهايي هستند كه بايد به دقت مورد توجه قرار گيرند.

بررسی ساختار فرآیندی تولید گاز کربن دی‌اکسید CO2

 

احتراق در کوره دوار

این روش در سال ۱۹۵۰ برای اولین بار برای انهدام زباله شهری مخلوط به کار رفته است.

زباله سوزهای کوره دوار ،دارای دو محفظه احتراق هستند کوره دوار اول پوشش داخلی آن از یک ماده بی اثر  و پایدار در برابر  حرارت تشکیل شده و دارای شیب ملایمی از ورودی به خروجی است پسماند را دریافت کرده و و در دمای حدود ۸۵ درجه سلسیوس میسوزاند زمان ماند در این کوره به طور متوسط ۳۰ دقیقه .است گازهای حاصل از محفظه اولیه به محفظه ثانویه وارد میشوند که محفظه ای با جداره مقاوم و مجهز به مشعل است دما در این محفظه ۱۰۰۰ تا ۱۳۰۰ جه سلسیوس  رسیده و زمان ماند بین ۱ تا ۲ ثانیه تغییر می کند.

ظرفیت معمول این زباله سوزها بین ۱۰ تن تا ۱۰۰تن پسماند در  روز  است و تکنولوژی نیاز به سرمایه گذاری اولیه بالایی دارد.در این روش به علت زمان ماند کوتاه در راکتور امکان دارد که تصفیه خاکستر حاصل گرانقیمت و پیچیده باشد. جهت بهبود این  امر میتوان پسماند ورودی را خرد نموده و مواد غیر سوزا را پیش از ورود به زباله سوز جدا نمود تاسیسات مربوط به این  تکنولوژی هزینه های بالای سرمایه گذاری و نگهداری دارند و مشکلات بهره برداری مانند توقف های میارن کار برای تعمیرات، برای تولید  انرژی در این روش مشکل ایجاد میکند تولید برق در این روش ممکن است اقتصادی باشد اما تایید این موضوع نیاز انجام تجزیه و تحلیلهای دقیق اقتصادی دارد به دلیل پیچیدگیهای موجود در بهره برداری و هزینه های بالا  این روش  برای پسماند شهری مخلوط به کار نمی رود.

احتراق در كوره نيروگاه زباله سوز واكنشهاي شيميايي تركيب سوخت و هوا را احتراق مي نامند. فرايند احتراق بسيار پيچيده بوده و تا كنون هيچ مدلي كه بطور كامل تمام جوانب اين پديده را بيان نمايد مطرح نشده است. عواملي از قبيل فشار، درجه حرارت و ميزان اختلاط هوا و سوخت به شدت در فرايند احتراق تاثير ميگذارند. از نقطه نظر شيميايي، احتراق از چندين واكنش سريع و پي در پي تشكيل ميشود. طراحي كورهها بر اساس تركيب كامل سوخت با هوا يا اكسيژن بوده كه محصولاتي از قبيل دياكسيد كربن و بخار آب در اثر فرآيند احتراق توليد ميگيرد.

 

کاربرد كوره دوار (Rotary Kiln) در صنعت + توضیحات

 

محاسبات احتراق مستلزم تعيين حرارت آزاد شده در اثر واكنش شيميايي و تعيين دماي محصولات احتراق ميباشد. اينگونه محاسبات، در صورت تفهيم اصول فيزيكي مربوطه، بسيار ساده به نظر ميرسند. براي رسيدن به احتراق كامل در كوره زباله سوز، هواي لازم بايد به آن تغذيه شود.

در محاسباتي كه به صورت تئوريك انجام ميشود. سوخت با صددرصد هواي وارد شده ميسوزد (هواي استوكيومتريك)و اكسيژني از آن باقي نميماند و اين يعني فرآيند سوختن با بازده 100 درصد كه در عمل واقع نميشود. در عمل هواي مورد نياز براي سوختن كامل بايستي بيشتر از مقدار استوكيومتريك آن باشد. ولي براي احتراق زائدات جامد يا لجنها در يك كوره چند محفظهاي ممكن است هواي اضافي به ميزان 100 تا 200 درصد مقدار استوكيومتري، نياز باشد.

مقدار هواي اضافي با توجه به نوع كوره نيز ممكن است تغيير كند Kg/MJ 11,375 در بر دارد.زباله ها رسيده تا زباله هاي ورودي شروع به سوختن كنند و با توجه به اينكه تركيب زباله شهري, يك عامل ثابت نبوده و در طي سالهاي مختلف دچار تغيير مي گردد بنابراين به نظر مي رسد كه نصب سيستم سوخت كمكي براي نيروگاههاي زباله سوز با هر ارزش حرارتي زباله اي ضروري باشد.

 

شرکت دانش بنیان اروم ماشین صنعت پیمان گستر، پیشرو در زمینه طراحی فرآیند امحاء زباله های شهری در شمالغرب کشور می باشد، جهت مشاوره اختصاصی لطفا با شماره های درج شده در قسمت تماس با ما در ارتباط باشید.

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که موضوع گوگل است Privacy Policy and Terms of Use.

من با این شرایط موافق هستم .