دستگاه بالمیل و انواع آن وسیله ای است جهت خردایش، پودر کردن و میکرونیزه سازی انواع خاک ها و جامدات غیر چسبنده. این دستگاه شامل لوله ای است که به صورت افقی حول محور خود دوران می نماید. تعداد زیادی گلوله ی ساخته شده از سرامیک، اکسید آلومینیوم و یا فولاد داخل دستگاه ریخته می شود و با گردش دستگاه و غلط خوردن گلوله ها بر روی هم، مواد موجود در اثر سایش در بین گلوله ها خردایش شده و پودر می شوند.
دستگاه بالمیل یا آسیاب گلوله ای
بر اساس نوع ماده و درخواست مشتری، بالمیل ها به صورت تر و خشک طراحی و ساخته می شوند. همچنین بال میل ها به صورت پیوسته و ناپیوسته ساخته می شوند. در دستگاه های پیوسته، مواد از یک طرف وارد شده و پس از عبور از مسیر لوله ی دستگاه، از طرف دیگر خارج می شوند. در آسیاب های گلوله ای ناپیوسته، مواد با وزن مشخص داخل دستگاه ریخته شده و در آن بسته می شود، پس از کارکرد دستگاه و پودر شدن مواد، دستگاه از حرکت باز ایستاده و مواد از آن خارج می شود. سرعت دوران دستگاه با بسته به قطر لوله ی آن دارد و برای قطر های مختلف متفاوت می باشد.
دستگاه بالمیل بر اساس نوع بدنه
با وجود معادن فراوان در ایران و با توجه به این که ایران چهارمین تولید کننده کاشی و سرامیک جهان است ، بالمیل کاربرد وسیعی در این صنعت دارد. بالمیل را بر اساس معیارها به انواع مختلفی تقسیم کرده اند:
۱-مخروطی
اگر بدنه بالمیل به شکل مخروطی ساخته شده باشد ، در حرکت باعث می شود گلوله های درشت در ابتدای اسیا و گلوله های ریز در انتهای اسیا تجمع یابند که این استقرار به مکانیزم سایش بسیار کمک می کند .
۲-استوانه ای
اگر بدنه بالمیل به صورت استوانه ای ساخته شود ، دیگر مزیت بالا را ندارد ولی ساخت آن ساده تر و ارزان تر است . برای این که بخواهیم مزیت جدا شدن گلوله ها را در بالمیل استوانه ای داشته باشیم باید آن را برچند محفظه تقسیم کرده که در هر محفظه سایر گلوله ها باهم فرق داشته باشد . در واقع باید از آسیای لوله ای استفاده کنیم.
۳-ناپیوسته
در بالمیل ناپیوسته عملکرد به این صورت است که مواد اولیه را به همراه گلوله ها به میزان ظرفیت بالمیل وبه صورت یکجا درون بالمیل ریخته و تا زمان معینی تحت سایش قرار میدهیم . سپس بالمیل را متوقف و مواد ساییده شده را خارج و این عمل را دوباره تکرار می کنیم.
۴-پیوسته
در بالمیل های پیوسته مواد اولیه به صورت پیوسته از یک سمت داخل بالمیل شده و بعد از ساییده شدن از طرف دیگر بالمیل خارج می شوند و به همین دلیل نیازی به متوقف کردن بالمیل وتخلیه کردن ان نیست.

انواع و مدل های بالمیل
- بالمیل
بالمیل کاربرد بسیار وسیعی در صنایع معدنی، سیمان، چینی، کاشی و سرامیک دارد. با توجه به وجود معادن فراوان در ایران و با توجه به این که ایران سومین تولید کننده کاشی و سرامیک جهان محسوب میشود و نیاز فراوان کشور به سیمان و رشد روزافزون این صنعت نیاز گسترده کشور به بالمیل را مشخص میکند.
انواع بالمیل:
بالمیلها را بر اساس معیارها مختلف به انواع مختلفی میتوان تقسیم کرد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
بر اساس نوع بدنه:
- مخروطی
اگر بدنه بالمیل به صورت مخروطی ساخته شود، در حرکت باعث میشود، گلولههای درشت در ابتدای آسیا و گلولههای ریز در انتهای آسیا تجمع یابند. که این استقرار به مکانیزم سایش بسیار کمک میکند.
- استوانهای
اگر بدنه بالمیل به صورت استوانهای ساخته شود، دیگر مزیت فوق را ندارد ولی از طرفی ساخت آن ساده تر و ارزان تر میباشد. اگر بخواهیم مزیت جداشدن گلولهها را در بالمیل استوانهای داشته باشیم باید آن را به چند محفظه تقسیم و در هر محفظه گلولهها با سایز متفاوت قرار دهیم، در واقع باید از آسیای لولهای استفاده کنیم.
بر اساس نوع بار خرد کننده:
- گلوله فولادی
- گلوله سرامیکی (آلومینایی)
- گلولههای سیلیسی (قلوه سنگی)
بر اساس نحوه ورود و خروج مواد:
- ناپیوسته
نحوه عملکرد بالمیلهای ناپیوسته به این صورت است که مواد اولیه را به همراه گلولهها به صورت یکجا و به میزان ظرفیت بالمیل درون آن میریزیم و تا زمان معینی تحت سایش قرار میدهیم. سپس بالمیل را متوقف کرده و مواد ساییده شده را خارج میکنیم و این عمل دوباره تکرار میشود.
- پیوسته
در بالمیلهای پیوسته مواد اولیه به طور پیوسته از یک سمت داخل بالمیل میشوند، و پس از ساییده شدن از طرف دیگر بالمیل خارج میشوند. به همین علت نیازی به متوقف کردن بالمیل برای بارگیری و تخلیه کردن آن نمیباشد.
حتی در نوع مخروطی این نوع بالمیل برای شارژ گلوله لازم نیست بالمیل را متوقف کنیم، و گلولهها را همراه مواد اولیه داخل بالمیل میکنیم.
مزایای استفاده از بالمیل پیوسته:
به علت مزیتهای فراوان بالمیلهای پیوسته بسیاری از صنایع با حجم تولید بالا تمایل به استفاده از این نوع بالمیل دارند. در زیر به تعدادی از این مزایا اشاره میکنیم:
1) بالا بودن کمیت و کیفیت تولید:
در بالمیلهای پیوسته مواد به محض اینکه به میزان لازم ساییده شدند از بالمیل خارج شده و جایشان را مواد خام میگیرد. در صورتیکه در بالمیلهای ناپیوسته همه مواد تا پایان فرایند سایش در داخل بالمیل میمانند.
به همین علت، در بالمیلهای پیوسته علاوه بر راندمان و سرعت بالاتر، محصول یکنواخت تری نسبت به بالمیلهای ناپیوسته خواهیم داشت. همچنین این باعث میشود برای تولید میزان یکسان از مواد ساییده شده، در بالمیلهای پیوسته انرژی کمتری مصرف شود. در ضمن به این نکته نیز باید توجه کرد که زمانهای توقف در بالمیلهای ناپیوسته باعث کاهش میزان تولید میشود.
علت استفاده از بالمیلهای ناپیوسته ارزان بودن آن است. با توجه به ارزان بودن تسمه و پولی نسبت به چرخدنده، سیستم انتقال قدرت در بالمیلهای ناپیوسته از نوع تسمه و پولی میباشد. به علت راندمان پایین تسمه و پولی در انتقال قدرت، عمدتا کل فضای بالمیل ناپیوسته را از گلوله و مواد پر میکنند تا نیاز به نیروی کمتری برای چرخاندن داشته و تسمه و پولی قادر به چرخاندن بالمیل باشد.
در غیر اینصورت ممان ایجاد شده توسط وزن محتویات بالمیل، باعث لغزش تسمه بر روی بدنه بالمیل میشود. با توجه به توضیحات فوق واضح است که استفاده از تسمه و پولی تا چه میزان راندمان سایش را پایین میآورد و تنها توجیه استفاده از آن قیمت پایین آن است. در صورتیکه در بالمیلهای پیوسته حداکثر تا نیمه پر میشود، که این به شدت در بهبود مکانیزم سایش کمک میکند.
2) کاهش فضای لازم برای ماشین آلات:
به علت پایین بودن سرعت و کمیت تولید محصولات در بالمیلهای ناپیوسته، برای تولید میزان مشخصی از محصولات، نیاز به استفاده از تعداد بیشتری از این نوع بالمیل نسبت به بالمیلهای پیوسته داریم.
بنابراین استفاده از بالمیلهای ناپیوسته فضای بیشتری را در کارخانه اشغال میکند. البته باید این نکته ذکر شود که چون یک بالمیل پیوسته جای چندین بالمیل ناپیوسته را میگیرد، در مواقع بروز مشکل، اگر سریع رفع نشود خسارت زیادی به سودآوری شرکت وارد میشود. این نکته اهمیت بیشتر نگهداری را در بالمیلهای پیوسته میرساند.
3) انجام فرآیند به صورت تمام اتوماتیک:
به علت انجام فرآیند به صورت پیوسته و ثابت بودن بسیاری از پارامترهای کنترلی اتوماتیک سازی بالمیلهای پیوسته بدون دخالت انسان ساده تر و کم هزینه تر خواهد بود.
علاوه بر این از بالمیلهای ناپیوسته فقط به علت قیمت کمتر آن نسبت به بالمیلهای پیوسته استفاده میشود. بنابراین با اتوماتیک سازی کامل بالمیلهای ناپیوسته، استفاده از این نوع بالمیل دیگر توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
4) کاهش هزینه تولید:
بالمیلهای پیوسته در مقایسه با تعداد مشابه از بالمیلهای ناپیوسته برای تولید میزان مشخصی محصول دارای قیمت بالاتری هستند و برای کارخانجات با حجم تولید پایین استفاده از بالمیلهای پیوسته مقرون به صرفه نیست. ولی با توجه به مصرف انرژی پایین تر و هزینه تولید کمتر، در حجم تولید بالا در دراز مدت استفاده از بالمیلهای پیوسته مقرون به صرفه تر است.
5) کاهش هزینه در فرآیند خشک کردن:
در بالمیلهای پیوسته به دلایل زیر در فرآیند خشک کردن انرژی کمتری مصرف میشود:
محصول خروجی بالمیلها دارای درجه حرارت بالایی است. در بالمیلهای پیوسته به علت اینکه فرآیند به صورت پیوسته و اتوماتیک انجام میشود، محصول بلافاصله بدون از دست دادن درجه حرارت به خشک کن منتقل میشود و در نتیجه انرژی کمتری برای خشک کردن آن نیاز است. ولی در بالمیلهای ناپیوسته به علت وقفه افتادن در انتقال به خشک کن باید انرژی بیشتری را صرف خشک کردن کرد.
در بالمیلها برای کاهش ویسکوزیته، همراه با مواد اولیه مقداری روانساز داخل بالمیل میشود. در بالمیلهای ناپیوسته به علت طولانی شدن فرآیند سایش اثرات روانساز کاهش مییابد و باعث میشود ویسکوزیته خروجی نسبت به بالمیلهای پیوسته بیشتر باشد.

در بالمیلهای پیوسته به علت نوع فرایند نیاز به اضافه کردن آب کمتری نسبت به بالمیلهای ناپیوسته داریم و علاوه بر این در خروجی بالمیل میتوانیم درصدی از آب را جدا کنیم و به آب ورودی بالمیل اضافه کنیم. بنابراین به علت آب کمتر در محصول خروجی نیاز به انرژی کمتری برای خشک کردن آن داریم.
علاوه بر دلایلی که در قسمتهای فوق ذکر شد، برای راه اندازی بالمیلها تا زمانیکه به سرعت نامیبرسند، نیاز به انرژی فراوانی میباشد، و به دلیل اینکه در بالمیلهای پیوسته این زمانهای توقف حذف میشود، بنابراین در مصرف انرژی صرفه جویی فراوانی میشود. همچنین چون در بالمیلهای پیوسته از چرخدنده و در بالمیلهای ناپیوسته از تسمه و پولی برای انتقال قدرت استفاده میشود، تلفات انرژی در بالمیلهای پیوسته کمتر میباشد.
رضا
ممنون از توضیحات بالمیل شما سپاس فراوان
اروم ماشین صنعت
ارادت