تاریخچه تکامل کوره دوار را احتمالا به علت تشابه در تاریخچه تکامل و توسعه آن ها، مترادف با کوره های سیمان و آهک می شناسند. رسوبات سیمانی کشف شده در دهه های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ از سوی زمین شناسان بیانگر تولید سیمان در چندین هزار سال پیش از میلاد بوده است تولید این نوع سیمان ناشی از انجام واکنشهایی بین سنگ آهک و شیست قیری در خلال احتراق خود به خودی برای تشکیل طبیعی ترکیبات سیمانی بوده است بین سالهای ۳۰۰۰ و ۳۰۰ پیش از میلاد روند تکامل سیمان از سوی مصریها ادامه یافت.
عظیم همچون اهرام مصر استفاده میکردند این روند تکامل از سوی چینیها نیز که از مواد سیمانی برای ساخت دیوار چین استفاده میکردند دنبال شد سپس رومیها در پروژههایی همچون ساخت راه ابیان از سیمان پوزولانی تولید شده در پوزولی ایتالیا نزدیک کوه و زوو یوز استفاده کردند با وجود این و بنابر گزارشهای موجود فناوری پخت آهک و پوزولان برای تشکیل آمیزه سیمان به فراموشی سپرده و دوباره در دهه ۱۳۰۰ مطرح میشود.
در ایالات متحده آمریکا پروژههایی نظیر احداث کانال در نیمه نخست قرن نوزدهم به ویژه کانال اری ۳ در سال ۱۸۱۸ نخستین تقاضا برای سیمان انبوه را در این کشور مطرح کرد که به کسب و کار تولید سیمان و رقابت بین تولیدکنندگان مختلف برای گرفتن سهم بازار انجامید. در سال ۱۸۲۴ سیمان پرتلند از سوی جوزف اسپدین انگلیسی ابداع و تولید شد که شامل پختن گرد گچ همراه با خاک رس آسیاب شده در کوره آهک و متصاعد شدن گاز کربن دیوکسید به عنوان گاز خروجی بود.
در اوایل از کوره های ثابت استفاده میشد و در این کوره ها عمل خنک شدن فراورده تف جوش شده پس از هر بار پخت و پیش از خردایش به طور غیراقتصادی انجام میگرفت تاریخ سیمان به این نکته اشاره دارد که در اواخر دههٔ ۱۸۷۰ توماس میلن ۷ به همراه دو فرزندش در خلال تلاش برای تولید سیمان پرتلند در ساوت بند هندوستان نخستین سیمان پرتلند خود را در لوله ای چدنی تولید کردند این شاید نخستین استفاده عملی از کوره دوار در آمریکا باشد. در سال ۱۸۸۵ مهندسی انگلیسی به نام رنسام اختراع کوره ای افقی با شیبی ملایم را به ثبت رساند که میتوانست بچرخد و مواد را با حرکت تدریجی از یک انتها به انتهای دیگر منتقل کند. اصول زیر بنایی این اختراع پدیده انتقال را در کوره دوار تشکیل میدهد که امروزه برای ما آشناست.
از آنجا که ظرفیت این نوع کوره بسیار بالا بود و عمل پخت در آن به طور کامل تر و یکنواخت تر انجام میشد سریعاً جایگزین کوره های قدیمی تر شد افزون بر آن ساخت کوره دوار خود عامل افزایش چشمگیر سیمان پرتلند در سالهای ۱۸۸۰ تا ۱۸۹۰ بود مشابه بیشتر اختراعات اولیه در ایالات متحده ،آمریکا گفته می شود که توماس ادیسون نقشی انکارناپذیر در پیشبرد فرایند ساخت کوره دوار داشت.
افتخار معرفی نخستین کوره صنعتی در کارخانه سیمان پرتلند ادیسون در نیو ویلیج ۱۰ در سال ۱۹۰۲ به او تعلق دارد گمان میرود طول کوره های او برخلاف کوره های متداول -۶۰-۸۰ فوتی در آن زمان ۱۵۰ فوت بوده است. امروزه طول برخی از کوره ها بیشتر از ۵۰۰ فوت است که کاربردهایی به مراتب بیشتر از تولید سیمان و آهک دارند پس از دوران مصریان باستان تا دهۀ ۱۹۰۰، بیشتر پیشرفتهای صورت گرفته در زمینه طراحی و بهره برداری از کوره های سیمان و آهک دارای روند تکاملی نظام مندی بوده است. تا آن ،زمان تقریباً تغییرات بی شماری در کوره های اختراع شده و به ثبت رسیده صورت گرفته بود هرچند برخی از آنها هرگز موفق نبودند.