پمپ اسلاری Slurry Pump از انواع پمپ های خاص گرفته مانند اژکتورها گرفته تا پمپ های جابجایی مثبت استفاده می شود ولی در عمل معمول ترین پمپ در زمینه پمپاژ اسلاری پمپ سانتریفیوژ است. در پمپ اسلاری از نیروی گریز از مرکز برای ایجاد انرژی حرکتی به اسلاری استفاده می شود. لطفا جهت خرید پمپ اسلاری و یا اطلاع از آخرین قیمت پمپ های اسلاری با کارشناسان اروم ماشین صنعت پیمان گستر تماس حاصل نمایید. 09144847750 – 09144338684 اروم ماشین صنعت پیمان گستر.
به منظور پمپاژ سیال دو فازی مایع جامد (اسلاری) از پمپهای خاصی به نام پمپهای اسلاری استفاده میشود. طبق استاندارد ANSI12.1-12.6 این پمپها قابلیت پمپاژ اسلاری با فراوانی حجمی ۲ درصد تا ۵۰ درصد و چگالی نسبی ذرات ۱ تا ۵٫۳ را دارا میباشند. متخصصان شرکت پارس فنآوران رادین با تکیه بر دانش تحلیل و طراحی این دسته از پمپها و به کاریگیری جنسهای مقاوم به سایش، پمپهای مقاوم به سایش رادین را تولید نمودند که در در سختترین شرایط کاری عملکرد و عمر مناسبی داشته باشد. پمپهای اسلاری رادین مقاومت بسیار بالایی در برابر ذرات بسیار ساینده و با چگالی بالا دارا میباشد و در طول عمرشان بازدهی خود را حفظ مینمایند. این پمپها در حال حاضر در سایزهای متنوع و با سیستمهای گوناگون آماده انتقال پیچیدهترین سیالات میباشند.
در زمینه پمپاژ اسلاری از انواع پمپ های خاص گرفته تا پمپ های جابجایی مثبت استفاده می شود ولی در عمل معمول ترین پمپ در زمینه پمپاژ اسلاری پمپ سانتریفیوژ می باشد. در پمپ اسلاری از نیروی گریز از مرکز برای ایجاد انرژی حرکتی به اسلاری استفاده می گردد. لطفا جهت خرید پمپ اسلاری و یا اطلاع از آخرین قیمت پمپ های اسلاری با کارشناسان صنایع پمپ سازی نوید سهند تماس حاصل فرمایید.
پیشرفت علم و صنعت و نیاز به دستگاه های پیشرفته و کاربردی باعث شد که پمپ ها نیز تکامل پیدا کنند و کار صنعت و معدن را آسانتر نمایند . تولید پمپ های اسلاری از جمله ی این پیشرفت ها بود که موجب شد انقلاب عظیمی در کاربرد پمپ ایجاد شود . پمپ اسلاری از جمله ی پمپ های پر کاربرد در زمینه ی انتقال سیالات معدنی در حجم زیاد می باشد . این نوع پمپ ها در طیف های وسیعی تولید و مورد استفاده قرار می گیرند .
این پمپ ها به دلیل کاربرد برای ترکیبات دو فازی که شامل سیالات و جامدات می باشند و به صورت اشباع شده و اشباع نشده وجود دارند از جنس و ضخامتی تولید می شوند که مقاومت زیادی در برابر این ترکیبات از خود نشان می دهند.
درام سپراتور مغناطیسی تر Magnetic Wet Drum Separator
معنی اسلاری
ترکیبی از سیال و ذرات جامد، اسلار است و اسلار می تواند در دو نوع زیر باشد:
- اسلار اشباع شده: معمولا از ذرات زبر و خشن تشکیل می شود که تمایل به ایجاد مخلوط غیر یکنواخت دارند. این اسلاری خاصیت سایشی بالایی دارد.
- اسلار اشباع نشده: معمولا از ذرات ریز و زبر و ساینده تشکیل شده اند، که تمایل به ایجاد مخلوط پایدار و یکنواختی دارند و باعث افزایش ویسیکوزیته سیال می شوند. این اسلاری دارای خاصیت سایشی کمتری می باشد.
مشخصات فنی پمپ اسلاری
جنس بدنه پمپ های اسلاری غالبا از چدن ضد سایش و یا آلیاژ فلزی ضد سایش و همچنین می تواند از پلاستیک باشد. از پمپ های اسلاری برای جابجایی و انتقال مواد حاوی ذرات جامد استفاده می گردد. یکی از کاربردهای مهم این پمپ استفاده در معادن و برای انتقال گل حفاری است که گاهی به این پمپ ها، پمپ انتقال گل هم می گویند. با توجه به اینکه پمپ های انتقال گل (اسلاری) غالبا با مواد ساینده در ارتباط هستند برای بالا بردن محافظت و افزایش طول عمر قطعات در برابر سایش از پوشش های الاستومری یا لاستیکی استفاده می کنند از این جهت به آن پمپ ضد سایش یا پمپ لاینری نیز گفته می شود. پمپ های لاینری در صنایع کاشی و سرامیک برای انتقال دوغاب و سیال حاوی سیلیس و صنایع مشابه بسیار پرکاربرد است.
مشخصه های اسلاری
اسلاری ها را می توان به دو گروه عمومی (اشباع شده ) و (اشباع نشده) تقسیم کرد. اسلاری های اشباع نشده، شامل ذرات بسیار نرمی است که می توانند مخلوط یکنواخت و پایداری ایجاد کرده و باعث افزایش ویسکوزیته ی سیال شوند. این اسلاری ها، اغلب خواص سایشی کمی دارند، اما هنگام انتخاب پمپ، باید توجه ویژه ای به آنها شود، زیرا آنها اغلب رفتاری مشابه سیالات معمولی ندارند. توجه: وقتی ذرات جامد در سیال، به اندازهای باشد که رفتار سیال مشابه با سیالات معمولی نباشد،اغلب آنها را سیالات (( غیر نیوتنی)) می نامند. اسلاری اشباع شده ، از ذرات زبر و خشنی تشکیل شده اند که تمایل دارند مخلوط غیر یکنواختی ایجاد کنند؛ بنابراین باید توجه وبژه ای در محاسبه ی جریان و توان به عمل آید. این ذرات زبر و خشن، خواص سایشی زیادی داشته و بخش عمده ی کاربردهای اسلاری را تشکیل می دهند.این اسلاری را گاهی اوقات (( اسلاری ناهمگن )) می نامند.
پمپ اسلاری
پمپ های مختلفی برای پمپاژ اسلاری مورد استفاده قرار می گیرند، از جمله پمپ های جابه جای مثبت و انواع خاص پمپ های مانند اژکتورها؛ اما متداول ترین پمپ اسلاری، پمپ های سانتریفوژ است. در پمپ اسلاری سانتریفوژ، مانند پمپ های سانتریفوژ مایعات تمیز، از نیروی گریز از مرکز(که توسط پروانه ایجاد می شود) برای ایجاد انرژی حرکتی به اسلاری استفاده استفاده می شود. اما تشابه پمپ اسلاری سانتریفوژ با پمپ های سانتریفوژ مایعات تمیز همین جا خاتمه نمی یابد. برای انتخاب پمپ های اسلاری سانترییفوژ، ملاحظات مربوط به اندازه و سایز پروانه و نوع طراحی گذرگاه پروانه برای عبور ذرات جامد، آب بندی محور ها به صورت مناسب و انتخاب بهینه ی متریال برای عمر طولانی، می بایست مورد توجه مهندسی که قطعات تحت تماس با سیال پمپ را انتخات می کند قرار گیرد. قطعات در تماس با سیال ، می توانند در معرض سایش یا خوردگی شیمیایی قرار گیرند. برای دست یابی به سرعت های پایین کاری، پمپ های اسلاری، سایز بزرگ تری نسبت به پمپ های آب تمیز دارند. این کار باعث می شود که سرعت سیال در پمپ، کاهش یافته و نرخ سایش، منیمم گردد. یاتاقان ها محور نیز در پمپ های اسلاری بسیار قوی تر و صلب تر بوده و معمولا برای کاربردهای کار سنگین طراحی می شوند
محدوده ی کاربرد پمپ های اسلاری
پمپ های اسلاری، به طور وسیعی در صنایع معدنی استفاده می شود، جای که کارخانه جات بیشتر از سیستم جدایش خیس استفاده می کنند.این سیستم ها معمولا حجم زیادی از اسلاری را در فرایندهای خود جا به جا می کنند. پمپ های اسلاری به طور گسترده ای برای دفع بقایای سوخت های فسیلی نیروگاه ها نیز مورد استفاده قرار می گیرند. از کاربردهای دیگر پمپ های اسلاری، می تون به کارخانجات تولید کود، پروژه های احیاء زمین های بایر، لایروبی کردن و انتقال ذغال سنگ و مواد معدنی در فواصل طولانی اشاره کرد.
نحوه عملکرد دستگاه بالمیل و انواع آن + مزایا و معایب
کاربرد پمپهای اسلاری
پمپ اسلاری معمولا در صنایع معدنی کاربرد دارد و یا به عبارتی دیگر، در جاهایی که از سیستم جدایش خیس استفاده می کنند.
- لایروبی کردن
- کارخانجات کود
- انتقال ذغال سنگ
- انتقال مواد معدنی
- دفع بقایای سوخت فسیلی در نیروگاه ها
- مورد استفاده در فوارههای آب
- تغذیه دیگ بخار
- مورد استفاده در صنایع کشاورزی برای بالا بردن میزان فشار آب
- مورد استفاده در دستگاههای آب شیرینکن و تصفیه RO
- آتش نشانی
- صنایع دریایی
- تولید کاغذ
- مورد استفاده در سیستمهای تهویه مطبوع و سیستمهای حرارتی جهت انتقال آب
- کارخانههای فرآوری و صنایع معدنی
- صنایع تولید کودهای معدنی
- معادن طلا، مس، سرب، روی و …
- انتقال زغال سنگ
- پروژههای نفت و گاز
- و …
اجزای پمپ اسلاری
اجزای اصلیاین پمپ ها به شرح زیر می باشد:
- پوسته پمپ
- پروانه
- محفظه یاتاقان
- شفت
- محفظه آب بندی
مزایای پمپ اسلاری :
- قابلیت انتقال ترکیبات دو فازی که دارای سیالات ساینده و ذرات جامد زبر و خشن می باشند را دارند.
- تنوع محصول بالا می باشد و در نتیجه می توان پمپ اسلاری مناسب را با توجه به سرعت انتقال سیال و حجم مناسب آن انتخاب نمود.
- دارای دامنه ی گسترده ای از هد و دبی می باشند.
- انعطاف پذیری بالا از خصوصیات مهم آنها می باشد.
- دارای تنوع بسیار در نصب و متریال ساخت می باشند.
مزایا، معایب و بخش های اصلی کوره های دوار Rotary Kiln
معایب پمپ اسلاری :
همه ی پمپ ها در مقابل مزایایی که دارند دارای معایبی نیز می باشند و این از خصوصیات هر محصولی می باشد . اما معایب این پمپ ها در مقابل ویژگی های کاربردی آن ها اندک می باشد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم .
- استهلاک بالایی دارند که اگر به طور منظم سرویس شوند کمتر دچار استهلاک می شوند .
- هزینه ی نگهداری بالایی دارند .
- حجم زیادی اشغال می کنند .
- قیمت بالا می باشد .
خصوصیات اسلاری
سایش: سایش زمانی اتفاق می افتد که ذرات سفت و سخت روی سطح جامد، تحت فشار و حرکت قرار بگیرد که معمولا این پدیده در پمپهای اسلاری فقط در دو قسمت اتفاق می افتد: بین پروانه و بوش گلویی و بین محور چرخان و پکینگ ثابت
خوردگی فیزیکی: خوردگی فیزیکی نوعی از سایش می باشد که در آن سطوح قطعات پمپ در تماس با ذرات جامد سیال از بین می رود. به طور کلی سه نوع خوردگی فیزیکی وجود دارد: بستر لغزان، برخورد تصادفی و برخورد جهت دار.
خوردگی شیمیایی: خوردگی شیمیایی انواع مختلفی دارد که شامل خوردگی یکنواخت، گالوانیک، ترک، چاله کنی، دانه ای، تنشی و خوردگی فیزیکی- شیمیایی می باشد که در پمپهای اسلاری محافظت در برابر خوردگی فیزیکی- شیمیایی از اهمیت بالایی برخوردار است. این خوردگی نتیجه سایش یک لایه اکسید می باشد روی سطوح پمپ که با سیال تماس مستقیم دارد تشکیل شده است.
مشخصات فنی پمپ اسلاری
- دارای مقاومت بالا در برابر سایش و خوردگی می باشند .
- انواع مختلفی دارند که قابلیت ها و توان متفاوتی دارند .
- دارای گستره ی وسیعی از آببند و سیلندر می باشند و دارای قابلیت تغییر کاربرد پروانه می باشند .
- به طور معمول دارای حداکثر فشار 0.6 الی 7 بار و دبی 500 الی 10000 متر مکعب بر ساعت می باشند .
- دارای جنس کروم و منگنز و همچنین ساختار دو لایه می باشند .
- محدوده ی هد 6 بار می باشد .
- سایز 10 تا 18 اینچ می باشد .
- کیفیت بالایی دارند .
- راندمان آن ها زیاد می باشد .
- قابلیت کارکرد در شرایط سخت را دارا می باشند .
- دارای تنوع سایز می باشند .
- دارای تنوع در میزان هد و دبی می باشند .
- انعطاف پذیری بسیار بالایی دارند .
- قابلیت نصب به صورت عمودی و افقی را دارند .
- دارای تنوع در متریال به کار برده شده در ساخت می باشند.
بگ فیلتر چیست و کاربرد آن در صنعت و معدن
نحوه انتخاب پمپ اسلاری
برای انتخاب پمپهای اسلاری فاکتورهای مختلفی مطرح می باشد لذا جهت انتخاب صحیح پمپهای اسلاری به فاکتورهای زیر دقت کنید:
- تعیین دبی
- تعیین هد استاتیک
- تعین ضرایب اصلاح هد و بازده پمپ
- تعیین قطر لوله
- محاسبه اتلاف هد اصطکاکی
- محاسبه هد دینامکی کل
- سایز پروانه
- آب بندی مناسب محور پمپ
- انتخاب جنس بدنه جهت افزایش عمر پمپ
- نوع ذرات معلق در سیال
مهمترین مشخصات که قبل از تهیه آن ها باید مورد توجه قرار گیرد اشاره می نماییم:
- توجه به اندازه ذرات از نکات مهم می باشد که که هر چه قدر ذرات بزرگتر باشند از پمپ مقاوم تر و قوی تر باید استفاده شود .
- توجه به میزان دما سیالات یا ترکیبات پمپ شونده
- توجه به میزان اسیدی یا بازی بودن سیالات یا ترکیبات پمپ شونده
- میزان سرعت پمپاژسیال و حجم انتقال آن
- میزان دبی پمپ
- میزان هد استاتیک پمپ
- مشخص نمودن ضرایب اصلاح هد و بازده پمپ
- توجه به قطر لوله
- توجه به اتلاف هد اصطحکاکی
- میزان هد دینامیکی
- توجه به سایز پروانه
- توجه به آببندی شافت پمپ
- توجه به انتخاب درست جنس بدنه با توجه به محیط کاربرد و شرایط کاری جهت افزایش عمر پمپ
- توجه به نوع ذرات پمپ شونده
قطعات موجود در پمپ ممکن است در اثر تماس با سیال دچار فرسودگی، سایش و خوردگی شوند. جهت به حداقل رساندن سایش پمپ می بایست در زمان انتخاب پمپ، سایز بزرگتری نسبت به پمپ آب معمولی انتخاب نمود تا سرعت سیال کاهش یابد. در پمپ اسلاری یاتاقان محور پمپ بسیار مستحکم تر می باشد و اصولا این محصول برای مصارف سخت و کارهای سنگین طراحی می شود.
منابع:
کاربرد و انتخاب مهندسی پمپ (مهندس حسن رشید مهرآبادی)
پمپ های سانتریفیوژ (مهندس مجتبی وزین افضل)
Pump application engineering . mcgraw-hill